Geen categorie

 • Een primeur: unieke mobiele DC-unit, onderdeel van het ENLEB project

  Hogeschool UC Leuven Limburg (UCLL Research & Expertise) ontwikkelde een mobiele DC-Unit. Dit is uniek in België.

  Kamp C en UCLL R&E gaan burgers de komende maanden tonen wat de mogelijkheden zijn van gelijkstroom. De DC-unit past in een koffer van een gezinswagen en wekt energie op aan de hand van opvouwbare zonnepanelen. Li-ion-batterijen staan in voor de opslag van energieoverschotten. De samenbouw van deze nieuwe technologieën werd ontwikkeld als onderdeel van het Europees project ENLEB. Kamp C leidt dit project.

   

  Gelijkstroom

  Zonnepanelen produceren gelijkstroom elektriciteit (“Direct Current” of DC) die in een typische zonne-installatie wordt omgezet naar wisselstroom elektriciteit (“Alternating Current” of AC). In veel elektrische apparaten wordt die wisselstroom vervolgens weer omgezet naar gelijkstroom. Bij deze dubbele omzetting gaat tot 30% van de energie verloren. Als je opteert voor een gelijkstroomelektriciteitsnetwerk in een gebouw dan kan men dit verlies sterk reduceren of elimineren. Dit resulteert in een besparing op de kosten voor een fotovoltaïsche zonne-installatie. Dit geldt vooral bij woningen die voorzien zijn met DC-technologie voor energieopslag terwijl de meeste zonne-installaties nu aan het AC-net, het courante wisselstroomnetwerk, gekoppeld zijn.

  Gelijkstroom heeft verschillende voordelen. Omdat de elektriciteit opgewekt door een zonnepaneel ter plaatse kan worden gebruikt, is er in principe geen transport van elektriciteit meer nodig. Steeds meer apparaten werken intern op gelijkstroom. Bijvoorbeeld bij elektronica als computers, televisies of led’s. Maar ook steeds meer apparaten met een motor maken gebruik van gelijkstroom. De spanning van gelijkstroom kan dankzij de vooruitgang in de vermogenselektronica nu net als bij wisselstroom eenvoudig worden opgevoerd of verminderd. Ook op gebied van transport en distributie van elektrische energie biedt DC-technologie voordelen. “Zo kan men met DC-technologie meer energie per vierkante millimeter koperen leiding transporteren. Verder is het gehele DC-systeem beter beheersbaar, de balancering gaat eenvoudiger en men dient de DC-opwekkers niet met elkaar te synchroniseren zoals zeker wel nodig is bij de 50Hz AC-energiecentrales”, stelt Peter Van Hout van UCLL R&E

  Een primeur in België

  De technologische innovatie is een primeur in België. Kamp C trekt binnenkort met UCCL R&E naar enkele wijken in Vlaanderen en Nederland om burgers op een laagdrempelige manier te laten kennis maken met de mogelijkheden van DC-technologie. Binnen ENLEB heeft de projectpartner Zonnige Kempen twee appartementen in Vorselaar uitgerust met deze technologie om de mogelijkheden te testen in bewoonde gebouwen. Voor de veiligheid werd ook een parallel circuit aangelegd op AC omdat een DC-installatie wettelijk nog niet helemaal gereglementeerd is. Daarnaast kunnen ook de studenten van UCCL R&E experimenteren met de technologie.

  Een handig ontwerp

  De flightcase is een trolley-systeem dat bestaat uit lichte materialen, namelijk aluminium en kunststof panelen. Je kunt de DC-unit via bijgeleverde stekkerkabels makkelijk aansluiten op AC en DC, respectievelijk het 230V-net en zonnepanelen. Op de uitgangen van de unit kun je diverse apparaten aansluiten die werken op 350Vdc, 48Vdc, 24Vdc of 230Vac. Ook werd een USB-C stopcontact voorzien. Dit wordt aangeprezen als de nieuwe standaard voor laag vermogen. Welke exacte DC-spanning binnen een tijdje tot in de woningen komt, zal de toekomst nog moeten uitwijzen. Momenteel onderzoeken internationale werkgroepen dit. De vier flexibele zonnepanelen die je op de foto ziet, zijn opvouwbaar en passen tevens in de unit. De opslag van energie is voor rekening van de ingebouwde Li-ion-batterij. Hierdoor kan het systeem volledig autonoom elektriciteit leveren.

  ENLEB

  De mobiele DC-unit is een onderdeel van het project ENLEB. Het doel van het project is een integraal concept ontwikkelen voor de verduurzaming van woningen van particuliere eigenaren op basis van co-creatie. De focus ligt op zelfvoorzienendheid, zodat woningen energieneutraal blijven, ook al verandert het energieprofiel van de bewoner. Het partnerschap telt negen organisaties uit Vlaanderen en Nederland. De partners zullen tijdens het project een menukaart opstellen die bewoners, maar ook lokale overheden, helpt bij de verduurzaming van hun woningen. De inzichten en kennis uit het project worden in de tool verwerkt. Meer informatie kun je vinden op www.kampc.be/enleb

   

  Foto: Peter Van Hout, UCLL R&E

   

 • TIORC is meer een procesinnovatie dan een productinnovatie

  De bestuursleden Wim Heuts, Jos Ubachs en Ton Jacobs in gesprek met redactie Navenant Magazine over het duurzaamheidsconcept TIORC.

  Klik hier om het hele artikel te lezen.

 • Verduurzaming woningen. Europees project ENLEB goedgekeurd!

  TIORC is een van de negen partners in deze Vlaams-Nederlandse samenwerking.

 • Zuid-Limburgse buurtteams doen inspiratie op in bijna-0-op-de-meterwoning

  Elkaar leren kennen en ervaringen uitwisselen rondom innovatieve technieken.
  Dat was het idee om een open dag te organiseren in Vrieheide, Heerlen.

  Een succesvolle middag, volgens initiatiefnemer Joyce Bongers, buurtbegeleider in Vrieheide:
  “Het was heel leerzaam en inspirerend. En het is een leuke manier om verbinding tussen de teams te versterken. Ook in andere regio’s dan die van mij.”

  Lees het artikel in Buurkracht

 • Wil Paulus en Jos Ubaghs in Henk & Fred

  Henk & Fred van het gelijkname technische magazine bezochten de wijk Vrieheide in Heerlen.
  Onze twee partners en echte ambassadeurs van de corporatie TIORC (Totaal Integraal Optimaal Renovatie Concept) beantwoorden alle vragen van de heren.
  Dank Wil Paulus van EPM en Jos Ubaghs van Sjef Ubaghs Installatietechniek.

  Het artikel is hier te lezen.

 • Limburgse studenten doen realtime kennis op van energieverbruik

  Binnen de Topsector Energie lopen inmiddels tegen de 200 projecten. Ze laten zien aan welke innovaties bedrijven en kennisinstellingen werken. Innovaties zijn nodig voor de versnelling van de energietransitie.

  In het spotlicht:
  TIORC. Een cooperatie van bedrijven, Zuyd Hogeschool en S-BuilT heeft in Heerlen een woning gerenoveerd. Zij lieten zien wat er op het gebied van energiebesparing en -opwekking mogelijk is. Een bijzonder leerzaam traject voor de betrokken studenten. Zij doen nu nieuwe kennis op door gebruikgegevens van de bewoners te monitoren.

  Lees het artikel van de Topsector Energie over TIORC

 • Voorbeeldwoning TIORC is geopend. Kom een kijkje nemen!

  10 september 2016 is de voorbeeldwoning TIORC geopend.
  Een belangrijke mijlpaal in de duurzame transformatie van de wijk Vrieheide in Heerlen.
  De gemeente Heerlen en Limburg Economic Development maakten TIORC financieel mogelijk.
  Lees meer en bekijk het filmpje.

 • Eindelijk…. start renovatie voorbeeldwoning Vrieheide- Heerlen

  De bewoners in de wijk Vrieheide in Heerlen zijn via de nieuwsbrief op de hoogte gebracht.
  In de zomer 2016 wordt de renovatie afgerond en vindt er een open dag plaats op zaterdag 10 september 2016.

  De renovatie wordt gerealiseerd door het consortium TIORC i.s.m. Buurtcoperatie Vrieheide en financieel mogelijk gemaakt door Gemeente Heerlen en het Limburg Economic Development (LED)-fonds.

  Meer informatie via de Nieuwsbrief:

  20160607 nieuwsbrief 2 TIORC